Receptek
Hozzávalók:
• 50 dkg barna rizsliszt
• 20 dkg kókuszzsír
• 3 dkg élesztő
• 1 dl zsírszegény tej
• só
• gyümölcscukor
• lenmag vagy köménymag a tetejére
A rizslisztet a kókuszzsírral összekeverjük. A tejhez hozzáadunk 1 teáskanál gyümölcscukrot, ebben felfuttatjuk az élesztőt. Az elkészült élesztőt a kókuszzsíros liszthez adjuk és összekeverjük. Majd pogácsákat készítünk és sütőpapíron megsütjük. Tetejét megszórhatod lenmaggal, köménymaggal ízlés szerint.
Hozzávalók:
• 150 g puffasztott amaránt mag
• 200 g zsírszegény túró
• 1 ek mustármag
• 1 mk szódabikarbóna
• 2 ek víz
• 2 tojás
A hozzávalókat összekeverjük, majd lepényeket formázunk belőle , és aranysárgára sütjük.
Hozzávalók:
• 150 g pirított darált napraforgó mag
• 100 g barna rizsliszt
• 50 g amaránt
• 1 tk szódabikarbóna
• 1 dl kefir
• 2 marék reszelt light sajt
• 4 tojás
• só
A liszteket a szódabikarbónával összekeverjük. Hozzáadjuk a 4 felvert tojást a kefirt és a reszelt sajtot. Ízlés szerint sózzuk. Pogácsákat formázzunk belőle és barnulásig sütjük.
Hozzávalók:
• 70 g kókuszliszt
• 50 g darált dió
• 6 g darált napraforgó mag
• 6 g lenmag
• 2 db tojás
• só
A tojásokat felverjük közben hozzáadjuk a többi hozzávalót. Zsemlét formázzunk belőle.
Hozzávalók:
• 20 dkg barna rizsliszt
• 5 dkg búzakorpa
• 2 dkg élesztő
• 1 dl zsírszegény tej
• 1 tk gyümölcscukor
A rizslisztet a búza korpával összekeverjük. Az élesztőhöz hozzáadjuk a gyümölcscukrot és a langyos tejet, ebben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a rizslisztes búzakorpához és az egészet összekeverjük. Pogácsákat formázzunk belőle és barnára sütjük.
Hozzávalók:
• 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
• 10 dkg magkeverék
• 1,5 dkg natúr joghurt
• 10 dkg kókuszolaj
• 2 csipet gyümölcscukor
• só
• 1mk szódabikarbóna
A lisztet a sót és a gyümölcscukrot összemorzsoljuk a kókuszolajjal, majd hozzáadjuk a magokat és a natúr joghurtot. Alaposan összegyúrjuk, majd pogácsákat szaggatunk belőle. A tetejét megszórhatjuk némi maggal, vagy sajttal. 180 °C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kisütjük.
Hozzávalók:
• 100 g darált sós mogyoró
• 200 g árpaliszt
• fél csomag sütőpor
• 2 tojás
• zsírszegény tej
• natúr joghurt
A mogyorót, árpalisztet, és a sütőport a két tojással összekeverjük. Hozzáöntünk annyi tejet amennyi az összeállásához szükséges. Muffin formákba tesszük ezt a masszát és a tetejét megkenjük natúr joghurttal. 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.
Palacsinták
Rizslisztes Palacsinta
Hozzávalók:
• 3 db tojás
• 200 g rizsliszt
• kiskanál xilit
• 4 dl víz vagy zsírszegény tej
• kókuszolaj a sütéshez
A tojásokat kikeverjük a rizsliszttel, xilittel és a tejjel. Kókusz olajjal megkent palacsintasütőben a szokásos módon megsütjük. Ízlés szerint megtöltjük: zsírszegény túróval, zsírszegény kakaóporral, cukormentes lekvárral stb.
Hozzávalók:
A tésztához:
• 3 dl zsírszegény tej
• 2 db tojás
• 3 evőkanál nádcukor
• 4 evőkanál kókuszreszelék
• 6 evőkanál rozsliszt
• kókuszolaj a sütéshez
• szilvalekvár a töltelékhez
Ugyanúgy készítjük el mint az almás kókuszos palacsintát, csak cukormentes szilvalekvárral töltjük.
Hozzávalók:
A tésztához:
• 3 dl zsírszegény tej
• 2 db tojás
• 3 evőkanál nádcukor
• 4 evőkanál kókuszreszelék
• 6 evőkanál rozsliszt
• kókuszolaj a sütéshez
A töltelékhez:
• 2 nagyobb alma
• 1 evőkanál nádcukor
• ízlés szerint fahéj
A tészta hozzávalóit gépi habverővel elkeverjük, majd 10 percig állni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, kockázzuk. Az almát egy edénybe tesszük, ízesítjük nádcukorral, fahéjjal, fedő alatt pároljuk, hagyjuk a nádcukrot picit karamellizálni. A palacsinta sütőben felforrósítjuk az olajat, és a tésztából egymás után palacsintákat sütünk. A gyümölcsöt a palacsintával együtt tálaljuk.
Édes élet
Almalepények rumos csokis mazsolával
Hozzávalók:
• 2 nagy alma
• 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
• 2 ek xilit
• 1 mk őrölt fahéj
• 2 ek kókuszolaj
Öntethez:
• 1 mk rumaroma
• mazsola
• 1 ek xilit
• 1 ek zsírszegény kakaópor
A megtisztított almákat lereszeljük nagy lyukú reszelőn. Összekeverjük a liszttel, xilittel és a fahéjjal kb. 2 percig pihentessük. Serpenyőben a kókuszolajat melegítsük föl – ne legyen túl forró- és a masszából kanállal tegyünk kis halmokat bele, lapítsuk el, majd mindkét oldalán süssük meg. Tegyük szalvétára.
Kis tányérkában forraljunk fel egy kis vizet, tegyük bele a kakaóport, rumaromát, xilitet és a mazsolát.
Pizza
Répás Paleo Pizza
Hozzávalók:
A tésztához:
• 100 g darált napraforgó mag
• 100 g darált sárgabarack mag
• 1 egész tojás
• 3 db főtt áttört sárgarépa
• 1 mk szódabikarbóna
• só
• oregánó
• bazsalikom
A feltéthez:
• reszelt light sajt
• reszelt pulykamell sonka
• csirkemell ragu
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ízlés szerint fűszerezzük. Pizza formába vagy tapadásmentes tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük. Amikor a tészta elkészült ráöntjük a ragut, megszórjuk a sonkával és sajttal. Visszatesszük a sütőbe és a sajt olvadásáig tovább sütjük.
Torták
Túrós citromhabvaráz
Hozzávalók:
A tésztához:
• 30 dkg rozsliszt
• 10 g gluténmentes sütőpor
• 2 tojássárgája
• 10 dkg nádcukor
• 1 mk vanília aroma (elhagyható)
• 1 dl zsírszegény tej
• 10 dkg light vaj, ha nincs kókuszolaj
A krémhez:
• 2 ek árpapehely
• 10 dkg nádcukor
• 2 tojássárgája
• 25 dkg zsírszegény túró
• 2 dl natúr joghurt
• 1 citrom leve és héja
A habhoz:
• 10 dkg gyümölcscukor
• 4 tojásfehérje
• 1 citrom leve
Összegyúrjuk a tészta alapanyagait, majd egy 26 centis sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tortaformába öntjük. Érdemes ezután a tészta tetejét villával megszurkálni. A krémhez összetörjük a túrót, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Ráöntjük a tésztára. 180 fokon 40–45 perc alatt megsütjük a tortát. Miután megsül, a tetejére simítjuk a tojásfehérjéből felvert, citromlével és gyümölcscukorral elkevert habot. Ezután még 7-8 percig sütjük, amíg a hab el nem kezd finoman barnulni a tetején. Friss gyümölccsel díszíthetjük.
Mikrós Sütik
Meggyes felfújt
Hozzávalók:
• 30 g kókuszliszt
• 20 g rizsliszt
• 2 ek zsírszegény túró
• 1 ek méz
• 1 egész tojás
• 1 mk szódabikarbóna
A hozzávalókat egy kis tányérban összekeverjük és 3 percre mikróba tesszük. Cukormentes házi meggylekvárral megcsorgatjuk és kész is.
Túrós barackos süti
Hozzávalók:
Tésztához:
• 30 g darált sárga barack mag vagy mandulaliszt
• 30 g kókuszliszt vagy kókuszreszelék
• 10 g rizsliszt
• 1 egész tojás
• 1 ek méz
• késhegynyi szódabikarbóna
Töltelékhez:
• 1 mk vanília aroma
• 3 ek zsírszegény túró
• 1 ek méz
• kockázott nektarin
A tészta hozzávalóit egy kis tálban összekeverjük és 3 percre mikróba tesszük. Addig összekeverjük a töltelék hozzávalóit. Amikor a tészta elkészült a közepét kivágjuk és beletöltjük a tölteléket.
Reggeli ötletek
Almás fahéjas joghurt
Hozzávalók:
• 1 fél fej alma
• 2 ek méz
• 1 mk fahéj
• 125 g natúr joghurt
Az almát apró kockákra vágjuk és mikróban megpároljuk. Addig a többi hozzávalót egy kis tálban összekeverjük. Az almát összenyomkodhatjuk villával vagy apró kockáknak hagyhatjuk hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz. Tehetünk bele amaránt magot, vagy zabpelyhet.
Málnás túrós finomság
Hozzávalók:
• málna
• light túró
• natúr joghurt
• xilit, vagy más édesítőszer
A hozzávalókat turmixgépben összekeverjük és kész is!
Májkrém
Hozzávalók:
• 12 dkg csirkemáj
• 1 ek kókuszzsír
• 1 gerezd fokhagyma
• só
• bors
• majoránna
A csirkemájat megtisztítjuk és só nélkül megfőzzük. A megfőtt májhoz hozzáadunk 1 evőkanál kókuszzsírt és az apróra vágott fokhagymát. Ízlés szerint fűszerezzük. Turmixgépben ledaráljuk.
Piskóták
Szilvalekváros rizslisztes piskóta
Hozzávalók:
• 6 db tojás
• 6 ek rizsliszt
• 6 tk gyümölcscukor
• cukormentes házi szilvalekvár
• gluténmentes sütőpor
A tojásfehérjét a gyümölcscukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, kanál segítségével finoman összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a rizslisztet és a sütőport. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha megsült a közepénél kettévágjuk. Az egyik oldalát megkenjük szilvalekvárral és a másik felével be takarjuk.
Répás Pite
Hozzávalók:
• 3 tojás
• 150 g xilit
• 125 g répa
• 40 g darált dió
• 50 g rizsliszt
• késhegynyi szódabikarbóna
• 1 mk őrölt fahéj
A tojásfehérjét a xilittel kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a puhára főtt, kihűlt és megreszelt sárgarépát. A tojássárgáját felverjük, és a darált dióval, őrölt fahéjjal és a szódabikarbónával elkevert liszttel együtt a jól kikevert tojásfehérjéhez adjuk. Az egészet könnyedén elkeverjük és kókuszolajjal kikent pite formába öntjük. Előmelegített sütőben mérsékelt tűzön sütjük. A kihűlt pitére citromleves reszelt répát teszünk.
Szedres süti
Hozzávalók:
• 200 g rizsliszt
• 150 g natúr joghurt
• 3 tojás
• 4-5 ek gyümölcscukor
• szeder
• gluténmentes sütőpor
A tojásokat a gyümölcscukorral habosra verjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és a felkarikázott szedret. Az egészet jól átkavarjuk. Pite formába öntjük , előmelegített sütőben mérsékelt tűzőn sütjük.
Kókuszos csók
Hozzávalók:
• 4 db tojásfehérje
• édesítőszer
• 100 g kókuszreszelék
Az édesítőszert a tojásfehérjével kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és az egészet összekavarjuk. Sütőpapíros tepsire kis halmokat formázzunk és aranysárgára sütjük.
Hozzávalók:
• 30 g csokis fehérjepor
• 1 mk szódabikarbóna
• 3 dkg zabliszt
• 3 dkg zabpehely
• 2- 3 ek xilit
• 1 ek kakaópor
• 1 egész tojás
• 1 dl víz
A hozzávalókat összekeverjük, majd halmokat formázzunk belőle és barnára sütjük kb. 10 perc alatt.
Hozzávalók:
• 12 dkg kókuszzsír
• 25 dkg zabpehely
• késhegynyi őrölt kardamom (gyömbérféleség)
• késhegynyi őrölt koriander
• 1 tojás
• 25 dkg gyümölcscukor
• 2 dkg teljes őrleső búzaliszt
• ½ teáskanál sütőpor
A kókuszzsírt lábosban megolvasztjuk. Belekeverjük a zabpelyhet, az őrölt kardamomt meg a koriandert, és hűlni hagyjuk. A tojást a gyümölcscukorral krémesre kikeverjük. Rászitáljuk a sütőporral elvegyített teljes őrlésű búzalisztet, összedolgozzuk, majd a tojásos krémet a zabpehelyhez keverjük. Sütőpapírral kibélelt tepsire két teáskanál segítségével 30 kis halmot púpozunk. Előmelegített sütőbe toljuk és 175 fokon kb. 15 percig sütjük. Végül kihűtjük.
Hozzávalók:
• 20 dkg rizsliszt
• 1 ek xilit
• 5 dkg kókuszzsír
• 1 mk őrölt fahéj
• 1 tojás
• 2 ek méz
• 1 kk szódabikarbóna
• 1 mk szegfűszeg
• késhegynyi gyömbér
A hozzávalókat összegyúrjuk, kis halmokat formázzunk belőle a közepébe meggyet nyomunk és sütőpapíros tepsiben aranysárgára sütjük.
Hozzávalók:
• 6 dkg kókuszzsír
• 13 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
• 1 tojás
• 12 dkg gyümölcscukor
• 2 dkg zabpehely
• ½ teáskanál sütőpor
• mazsola
• zsírszegény kakaópor
A kókuszzsírt lábosban megolvasztjuk. Belekeverjük a zabpelyhet, kakaóport és a mazsolát. A tojást a gyümölcscukorral krémesre kikeverjük. Rászitáljuk a sütőporral elvegyített teljes őrlésű búzalisztet, összedolgozzuk, majd a tojásos krémet a zabpehelyhez keverjük. Sütőpapírral kibélelt tepsire két teáskanál segítségével kis halmokat púpozunk. Előmelegített sütőbe toljuk és 175 fokon kb. 15 percig sütjük. Végül kihűtjük.
Hozzávalók:
• 3 ek kókuszreszelék
• 1 egész tojás
• 3 ek csokis fehérje
• 2 ek kakaópor
• 1 ek rizsliszt
• 1 mk szódabikarbóna
• 1 tk vanília aroma
• 2 ek édesítőszer
• málna a tálaláshoz
A hozzávalókat összekeverjük és lepényeket formázzunk belőle. 10 percre sütőbe tesszük, amikor elkészült málnával tálaljuk.
Hozzávalók:
• 200 g kockázott sárgadinnye
• 1 tojás
• 130 g árpaliszt
• 50 g árpapehely
• ízlés szerint méz
• 5 g gluténmentes sütőpor
A hozzávalókat robotgép segítségével összekeverjük, ha túl száraz lenne, akkor adjunk hozzá egy kis vizet.
Krémlevesek
Hozzávalók:
• 40 dkg laskatök
• 1,5 dkg natúr joghurt
• 2 dl tyúkhúsleves
• petrezselyem v. kapor
• light sajt
• 1 tk rizsliszt
Az apró kockára vágott tököt megpároljuk 2 dl húsleves lében. Amikor megpárolódott melegen turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a natúr joghurtot, és egy púposabb teáskanál rizslisztet. Az egészet összeturmixoljuk. Amikor megturmixoltuk újra felforraljuk.Reszelt sajttal és petrezselyemmel vagy kaporral megszórjuk a tetejét.
Hozzávalók:
• sárgadinnye felkockázva
• méz
• kókusztej
• őrölt fahéj
A hozzávalókat turmixgépben ledaráltam, majd jól lehűtve puffasztott rizs darabokkal és menta levéllel tálaltam.
Hozzávalók:
• 2 közepes, fiatal karalábé
• 4 dl csirkehúsleveslé
• 125 g natúr joghurt
• 1 tk rozsliszt
• sajt a tetejére
A karalábékat megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és a csirkehúsleveslében puhára pároljuk.
Hozzávalók:
• 30 dkg sárgarépa
• 4 dl csirkehúsleveslé
• 125 g natúr joghurt
• koriandermag
• 1 tk rozsliszt
• chili paprika
• sajt a tetejére
A megtisztított sárgarépákat apróra vágjuk, puhára főzzük a csirkehúsleves lében.
Ebéd ötletek
Töltött karalábé
Hozzávalók:
• 9 db zsenge karalábé
• 3 db csirkemell filé
• fehér bors
• só
• 125 g natúr joghurt
• 1 egész tojás
• light sajt a tetejére
A megtisztított karalábékat lobogó sós vízben megpároljuk, ezalatt apró kockákra vágjuk a csirkemellet és kókuszolajon megpirítjuk sóval, fehér borssal. A megpárolt karalábéknak kalapot vágunk a tetejére és kivájjuk a közepét, beletöltjük a megpirított csirkemellet. Jénai edénybe helyezzük. A tojással kikevert joghurttal meglocsoljuk. A tetejét gazdagon megszórjuk light sajttal. Sütőbe rakjuk és aranybarnára sütjük.
Rakott zöldséges csirkemell
Hozzávalók:
• csirkemell apró csíkokra vágva
• párolt sárgarépa
• petrezselyemzöld
• 3 tojás
• light sajt
• natúr joghurt
• só, fehér bors ízlés szerint
A csíkokra vágott csirkemellre ráöntjük a külön tálban összekevert tojásokat, natúr joghurtot, sót, fehér borsot és petrezselyem zöldet. Hőálló üvegtálba töltjük ezt a keveréket rétegezve répával. A tetejét gazdagon megszórjuk light sajttal.
Rakott Répa
Hozzávalók:
• párolt sárgarépa
• petrezselyemzöld
• párolt petrezselyem
• 3 tojás
• light sajt
• natúr joghurt
• só, fehér bors ízlés szerint
A párolt répára ráöntjük a külön tálban összekevert tojásokat, natúr joghurtot, sót, fehér borsot és petrezselyem zöldet. Hőálló üvegtálba töltjük ezt a keveréket rétegezve petrezselyemmel. A tetejét gazdagon megszórjuk light sajttal.
Kapros – Kefires Saláta Öntet
Hozzávalók:
• 200 g kefir vagy natúr joghurt
• 1 csokor kapor
• 1 csokor petrezselyemzöld
• só ízlés szerint
• fél fej vöröshagyma
• 2 ek mustármag
• 2-3 ek citromlé
• pici só
A kaprot és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, hozzáadjuk a kefirhez. A fél fej vöröshagymát apróra vágjuk és hozzáadjuk a citromléhez, ezután ezt is hozzáadjuk a kefirhez. Ízlés szerint sózzuk, végül megszórjuk mustármaggal, és az egészet összekeverjük.
Hozzávalók:
• csirkemell
• kukoricaliszt
• zsírszegény túró
• petrezselyemzöld
• só
• fehér bors
A csirkemellet vékonyra vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Beletöltjük a tölteléket, feltekerjük és kukoricalisztben meghempergetjük,majd kókuszzsírban kisütjük.
Töltelék: A petrezselyem zöldet apró kockákra vágjuk és összekeverjük a túróval.
Hozzávalók a lecsóhoz:
• 2 paprika
• 1 nagy paradicsom
• 1 vöröshagyma
• 3 db tojás
• só
• bors
A hagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadunk 1 dl vizet. Azután hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és a felvert tojásokat. Ízlés szerint fűszerezzük.
Hozzávalók a kenyérkéhez:
• 20 g darált napraforgó mag
• 10 g rizsliszt
• 1 dl langyos zsírszegény tej
• gyümölcscukor
• élesztő
• só
• 3 ek lenmag
A tejben felfuttatjuk az élesztőt, és a többi hozzávalóval együtt összekeverjük. 3 percre mikróba tesszük.
Hozzávalók:
• 1-2 ek méz
• 1 doboz natúr joghurt 125 g
• apróra kockázott csirke hús
• hajdina
A hajdinát picit sós vízben megfőzzük. A csirkehúst só nélkül megpároljuk, ha csirkecombból készíted akkor távolítsd el a felesleges zsírréteget és a bőrét. Kókuszolajon a húst egy picit megpiríthatod. A natúr joghurtot összekeverjük a mézzel és a hússal.
Hozzávalók:
• 1 kg répa
• 1 fej vöröshagyma
• 3-4 gerezd fokhagyma
• só, bors
• 4-5 ek teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
• 3 tojás
• kókuszolaj a sütéshez
A sárgarépákat megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy fej vöröshagymát apró kockákra vágunk. A fokhagyma gerezdeket fokhagymanyomón átnyomkodjuk. Ezeket összekeverjük hozzáadjuk a lisztet a tojásokat és ízlés szerint fűszerezzük. Ha jól összekavartuk kanál segítségével lepényeket szaggatunk és kókuszolajban kisütjük.
Hozzávalók:
• csirkemellfilé
• teljes kiőrlésű búzaliszt
• pirospaprika por
• kókuszolaj a sütéshez
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk. A lisztet és a pirospaprika port összekeverjük, ebben meghempergetjük a csirkemellet és kókuszolajban megsütjük.
Spenótfőzelék
Hozzávalók:
• 1 csomag mirelit spenót
• pici kókuszolaj
• 1 dl tej
• fokhagyma
• só, bors
A fokhagymát apró kockákra vágjuk és a kókuszolajon megpirítjuk. A kiolvadt spenótot felfőzzük, hozzáadjuk a fokhagymát és a tejet. Ízlés szerint ízesítjük és jól átkavarjuk.
Répa fasírt
Hozzávalók:
• 1 kg répa
• 1 fej vöröshagyma
• 3-4 gerezd fokhagyma
• só, bors
• 4-5 ek teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
• 3 tojás
• kókuszolaj a sütéshez
A sárgarépákat megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy fej vöröshagymát apró kockákra vágunk. A fokhagyma gerezdeket fokhagymanyomón átnyomkodjuk. Ezeket összekeverjük hozzáadjuk a lisztet a tojásokat és ízlés szerint fűszerezzük. Ha jól összekavartuk kanál segítségével lepényeket szaggatunk és kókuszolajban kisütjük.
Hozzávalók:
• 0,5 kg csirkezúza
• 2 fej hagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 2 db babérlevél
• só, bors, pirospaprika
• kókuszolaj
• 3 dl víz
• 2 ek rizsliszt
• 2 dl natúr joghurt
A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés kókuszolajon megdinszteljük, paprikával, sóval, borssal ízesítjük, rárakjuk a megtisztított darabokra vágott zúzát.
Hozzávalók:
• 1 db nagyobb cukkini
• 50 dkg kockázott csirkemell
• 1 fej vöröshagyma
• só
• fehér bors
• sajt a tetejére
• kókuszolaj
• tojás
A cukkinit héjától megtisztítjuk, félbe vágjuk, magját eltávolítjuk. Belsejét kikaparjuk ujjnyi vastagra hagyva. A belsejét nem dobjuk ki! Egy nagy fej vöröshagymát felaprítunk, kókuszzsíron megdinsztelünk. A kikapart cukkini belsejét hozzáadjuk. ( ha túl sok, akkor csak arányosan), ízlés szerint sózzuk, fehér borsozzuk. Ha megpárolódott, akkor hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet. Együtt addig pároljuk, amíg a levük el nem fő. ( Ha nincs leve a töknek akkor adjunk hozzá egy kis vizet – én is így csináltam, de nem kell sok!) Ha kész van akkor hagyjuk kihűlni. A tepsibe két sütőpapírt helyezünk, mert sok nedvet veszít, ha sül. A töltelékhez egy tojást keverünk, majd megtöltjük vele a cukkinit! 200 fokos sütőben 27-30 percig sütjük!
Hozzávalók:
• 50 dkg csirkemell
• 1 csésze borsó
• 3 db répa
• 3 db petrezselyem gyökér
• fehérbors
• só
• (kurkuma)
• kókuszolaj
• hagyma
• 1 tk rozsliszt
• 125 g natúr joghurt
A kókuszolajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a felcsíkozott csirkemellet, fedő alatt tovább pároljuk. Amikor már kifehéredett, hozzáadjuk a felaprózott zöldségeket (mexikói zöldségkeverék is jó). 2 dl vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk, és így együtt puhára pároljuk, ha a víz elfőne pótoljuk. A joghurtban simára keverjük a rozslisztet, hozzáadjuk a zöldséges csirkemellhez és fellottyantjuk. Én kurkumával szeretem, a már elkészült ételhez adok egy kávéskanálnyit. Összekeverem így szép sárga színt kap és különleges ízvilágot. Párolt rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók:
• fiatal laska tök
• tojás
• rozsliszt
• só
• kókuszolaj a sütéshez
A fiatal laskatököt héjától megtisztítjuk, felkarikázzuk. Egy tálban felverjük a tojásokat és két másikba rozslisztet öntünk. A tököket megsózzuk és meghempergetjük a rozslisztben, a tojásokban és ismét a rozslisztben. Végül kókuszolajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük.